42. Τα στοιχεία του Α’ Τριμήνου για την Οικονομία

ta-stoixeia-tou-a-triminou-gia-tin-oikonomia

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας του Α’ Τριμήνου του έτους. Κατά το τρίμηνο Ιαν-Μαρ 2016 το ΑΕΠ σε όρους όγκου υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου δηλαδή του 4ου τριμήνου 2015. Μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε έναντι του αντίστοιχου 1ου τριμήνου του 2015 υποχωρώντας κατά 1,2%.

Την ίδια τάση ακολουθεί και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταγράφεται στο 90,3 για τον Απρίλιο του 2016 έναντι του 93,3 του Απριλίου του προηγούμενου έτους παρουσιάζοντας κάμψη 3,2%. Την μεγαλύτερη αρνητική τάση από τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν το δείκτη οικονομικού κλίματος την καταγράφει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης που παρουσιάζεται στο -73,7 έναντι του -40,5 το αντίστοιχο μήνα του 2015 ξεπερνώντας το 80% σε ποσοστιαία υποχώρηση.

Οι καταναλωτές βλέποντας την επερχόμενη μεταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών η οποία θα επηρεάσει άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα τους, παραμένουν διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε νέες αγορές. Η τρέχουσα τιμή του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης παραμένει η χαμηλότερη των τελευταίων 3,5 ετών, από τον Αύγουστο του 2013.

Στην βιομηχανία ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρουσιάζει ελαφριά κάμψη στο 93,7 έναντι του 94,8 του Μαρτίου 2016 ανακόπτοντας την από τον Ιούλιο 2015 ανοδική του πορεία. Παραμένει όμως σε αρκετά υψηλά επίπεδα έναντι του Απριλίου του προηγούμενου έτους που καταγραφόταν στο 84,6.

Στον αντίποδα, θετικά σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών συναλλαγών όπου σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκε στα 804 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο του 2016 έναντι ελλείμματος 1.454 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2015. Μεγάλη επίδραση σε αυτή την υποχώρηση είχαν οι εισαγωγές καυσίμων που μειώθηκαν στα 600 εκατ. ευρώ έναντι των 887 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2015.

Παράλληλα όμως επειδή η χώρα μας παραμένει μια εξαγωγική βιομηχανία πετρελαιοειδών, η μειωμένη εισαγωγή πρώτων υλών επηρέασε αρνητικά τις εξαγωγές επεξεργασμένων καυσίμων στα 380 εκατ. ευρώ έναντι των 555 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους.

Στην διεθνή αγορά η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent κυμαίνεται στα 49$ το βαρέλι έχοντας απολέσει ανεπιστρεπτί την χαμηλότερη τιμή τους έτους 34,74$ ανά βαρέλι που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Παρά το γεγονός ότι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεν έχουν περιορίσει την παραγωγή τους, θέματα που αφορούν αμιγώς γεωπολιτικές συνθήκες όπως η πλήρης αποδόμηση της παραγωγής της Βενεζουέλας λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων, ασκούν μία πίεση στις τιμές του πετρελαίου και τις ωθούν προς μια ανοδική πορεία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα ενταθεί η ανοδική πίεση στις τιμές μέχρι και το τέλος του έτους.

Η Financial Factor Consulting, εταιρεία οικονομικών συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών της, μπορεί να σας υποστηρίξει σε ένα μεγάλο εύρος χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της επένδυσής σας αναλαμβάνοντας:

  • την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου/μελέτης βιωσιμότητας (Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος),
  • την τραπεζική χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης/Resilience Recovery Fund, European Guarantee Fund)

και γενικότερα όλα τα απαραίτητα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία των επιχειρηματικών σας πλάνων.

Σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητα της επιχείρησης έχει η πληροφόρηση που, όπως δείχνει η πρακτική μας, λείπει από την αγορά. Η σύνταξη και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εκθέσεων και αναφορών παρακολούθησης τόσο για ενδοεταιρική πληροφόρηση (Financial Reporting) όσο και για εξωτερική χρήση (τράπεζες, επενδυτές κλπ), η εφαρμογή συστημάτων εσωτερικού (auditing) και χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence), η σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών και επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές εταιρειών (Mergers and Acquisitions), είναι υπηρεσίες που παρέχονται από πολλούς αλλά υποστηρίζονται πραγματικά από ελάχιστους.

Ακόμη, μπορούμε να αναλάβουμε την επίβλεψη και εποπτεία εσωτερικού λογιστηρίου ή, εφόσον υπάρχει ανάγκη, την εξωτερική οικονομική διεύθυνση. Ανάμεσα στα καθήκοντά μας θα είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • η σύνταξη μηναίων λογιστικών καταστάσεων και καταστάσεων τέλους χρήσης (Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα),
  • η ανάλυση ισολογισμών για τη λήψη και προγραμματισμό επιχειρηματικών αποφάσεων (decision making),
  • ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ταμειακών ροών (cash flows),
  • η παρακολούθηση αποκλίσεων στα οικονομικά αποτελέσματα (financial deviation),
  • η σύνταξη προϋπολογισμού (Budgeting) και
  • η κοστολόγηση (εφαρμογή κέντρων κόστους, Activity Based Costing).

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Τμήμα αναλύσεων
Financial Factor Consulting

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό