Μάλιστα τα τελευταία της στοιχεία παρουσιάστηκαν λίγο πριν την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) στις 21 Σεπτεμβρίου.
Στο τελευταίο της δελτίο για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Εurostat αναφέρεται στο ύψος των εμπορικών συναλλαγών για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών καταγράφοντας μία ποσοστιαία αύξηση ύψους 9,6% των εξαγωγών των κρατών μελών της προς τον υπόλοιπο κόσμο έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, στα 931 δις ευρώ. Αντίστοιχα ενισχυμένη καταγράφηκε και η ποσοστιαία αύξηση των εισαγωγών για την ίδια περίοδο στο 10,7% ή ποσοτικά στα 929 δις ευρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης έναντι του υπόλοιπου κόσμου ανήρθε στα 2,5 δις ευρώ για το διάστημα Ιαν-Ιουν 2017 έναντι των 11 δις ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Η Ευρώπη παραμένει μια βιομηχανική περιοχή όπου από το σύνολο των εξαγωγών εξαμήνου ύψους 931 δις ευρώ το 86% αφορά βιομηχανικά προϊόντα και το 14% προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Αντίθετα από τις εισαγωγές της, το 28% αφορά πρωτογενή προϊόντα όπως τρόφιμα και ποτά, πρώτες ύλες αλλά και ενέργεια που αποτελούν τα απαραίτητα πρωταρχικά συστατικά για την οποιαδήποτε βιομηχανική παραγωγή προϊόντων. Προσεκτικότερη μελέτη των επιμέρους συνιστωσών της ενίσχυσης των εισαγωγών καταδυκνύει ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για δυναμική ανάπτυξη εφόσον οι εισαγωγές πρώτων υλών σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 19,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Παρομοίως και οι εισαγωγές καύσιμης πρώτης ύλης παρουσιάζουν αύξηση ύψους 43,4% για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Από τα κράτη του υπόλοιπου κόσμου που εμπορεύεται η Ευρώπη σημαντικοί εταίροι αποτελούν οι ΗΠΑ όπου η γηραιά ήπειρος διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα για τον πρώτο εξάμηνο του 2017 ύψους 57,3 δις ευρώ η Ελβετία με πλεόνασμα 21,6 δις ευρώ η γείτονα μας Τουρκία με πλεόνασμα 5,4 δις ευρώ και ο Καναδάς με πλεόνασμα 3 δις ευρώ. Αντιθέτως εμπορικό έλλειμμα καταγράφει έναντι της Κίνας με -79,1 δις ευρώ καθώς και έναντι των πλουσίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Ρωσίας και Νορβηγίας με -33,5 και -14 δις ευρώ αντίστοιχα.
Στην ανάλυση των στοιχείων των επιμέρους κρατών παρατηρούμε την Γερμανία να διατηρεί τα πρωτεία στις εξαγωγές της Ευρώπης με 640 δις ευρώ δηλαδή το 69% των ευρωπαϊκών εξαγωγών και ακολουθούν η Ολλανδία με 284 δις ευρώ και η Γαλλία με 237 δις ευρώ. Στις εισαγωγές η Γερμανία παραμένει ξανά στην πρώτη θέση με 515 δις ευρώ αξία εισαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του έτους με το Ηνωμένο Βασίλειο στην δεύτερη θέση με αξία εισαγωγών 283 δις ευρώ και την Γαλλία Τρίτη με 279 δις ευρώ. Ως επακόλουθο των παραπάνω είναι η Γερμανία να καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα 124 δις ευρώ η Ολλανδία πλεόνασμα 35 δις ευρώ και η Ιρλανδία να έχει την τρίτη θέση σε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 25 δις ευρώ. Η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο με 84 δις ευρώ έλλειμμα.
Η χώρα μας εξήγαγε προϊόντα ύψους 14,2 δις ευρώ και εισήγαγε αντίστοιχα προϊόντα ύψους 25,8 δις ευρώ καταγράφοντας εμπορικό έλλειμμα ύψους 11,6 δις ευρώ, τέταρτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα όμως καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης των εξαγωγών σε χώρες εκτός Ευρώπης ύψους 31% καταδεικνύοντας τις προσπάθειες που καταβάλει ο επιχειρηματικός κόσμος για διείσδυση σε νέες αγορές.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων