52. Τελικά… πτωχεύσαμε;

telika-ptoxeysame-financial-factor-consluting

Τελικά πτωχεύσαμε; Υπό το ασφυκτικό βάρος των κόκκινων δανείων και μετά τις μαζικές αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση στρέφεται τώρα σε νέες κινήσεις αιφνιδιασμού, κυρίως όσον αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Μέσα στον Οκτώβριο προωθείται πλαίσιο που αφορά τις πτωχεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ανοίγοντας το δρόμο, από τη μία για κούρεμα και επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών, και από την άλλη για χιλιάδες χρεοκοπίες – εξπρές, κυρίως μικρομεσαίων εταιριών. Το πλαίσιο αυτό εντάσσεται στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος θα εισηγείται fast track πτωχεύσεις και έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των χρεών και οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους ιδιώτες πιστωτές.

Στην ουσία, ο νέος πτωχευτικός νόμος στοχεύει στην γρήγορη εκκαθάριση της αγοράς από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελούν μόνο πρόβλημα για τις τράπεζες και το δημόσιο.

Αναλύοντας τα 182 άρθρα του νέου νόμου, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι είναι πιο αιχμηρός σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, καθώς επιδιώκει λύσεις άμεσες στην εφαρμογή, κινούμενες και προσανατολισμένες σε προσπάθειες ποινικοποίησης της πτώχευσης.

Σύμφωνα με draft του σχετικού νόμου που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η πτώχευση αποσκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του ή άλλον τρόπο που προβλέπεται από σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδίως με τη διατήρηση της επιχείρησης του», αντιπροσωπεύοντας ξεκάθαρα τη στάση των δανειστών.

Σημαντικό στοιχείο ως προς την αρχιτεκτονική της αναθεώρησης του νέου κώδικα, είναι ότι ουσιαστικά με το νέο αυτό πλαίσιο ολοκληρώνεται μια τριγωνική διαδικασία, που είχε εγκαινιαστεί με τον κώδικα δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και τώρα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Ουσιαστικά, η νέα διαδικασία θα επιβάλει τέσσερα όργανα, υπεύθυνα για την εφαρμογή και τήρηση του πλαισίου.

Τα πτωχευτικά δικαστήρια, τους εισηγητές, τους συνδίκους και τη συνέλευση των πιστωτών, η οποία θα αποφαίνεται μαζί με όλους τους παραπάνω για τη βιωσιμότητα ή όχι των business plans που θα κατατίθενται εκ μέρους των οφειλετών. Η νέα διαδικασία, πάντως, θα ανοίξει τον δρόμο διευκόλυνσης των πτωχεύσεων ακόμα και εντός του μήνα.

Παράλληλα όμως, η εφαρμογή του νέου κώδικα δημιουργεί και νέους επαγγελματικούς κλάδους. Ο λόγος για τον διαχειριστή πτωχεύσεων ή εισηγητή πτωχεύσεων, ένα νέο επάγγελμα που θα οδηγήσει δυναμικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Ο ρόλος του διαχειριστή πτωχεύσεων θα είναι να ασχολείται με όλες τις διαδικασίες που αφορούν στην πτώχευση, δηλαδή θα επιμελείται τις κηρύξεις πτωχεύσεων, τις προσκλήσεις των πιστωτών, τις διώξεις, τις προσημειώσεις ακινήτων, τις εγγραφές υποθηκών και προσημειώσεων, τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, σφραγίσεις και όποια άλλα μέτρα θα λαμβάνονται εναντίον των οφειλετών.

Το ερώτημα που τίθεται, μετά από όλα αυτά, είναι αν τέτοιες λύσεις θα κινηθούν τελικά προς μια κατεύθυνση διάσωσης των μερικώς υγιών αλλά χρεωμένων επιχειρήσεων ή αν το νέο αυτό πλαίσιο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για χιλιάδες επιχειρήσεις που, έστω και με προβλήματα, κατάφερναν και επιβίωναν.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα πληγεί τόσο πολύ και θα οδηγηθεί τόσο μαζικά σε διώξεις, ενώ όλοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που θα καταλήξουν σε δικαστικές περιπέτειες. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα επιφέρει φυσικά και νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, καθώς αναμένεται ένα εντεινόμενο κύμα νέων ανέργων, που θα οδηγήσει τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση.

Σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης ή κατευθυνόμενες αποφάσεις των δανειστών; Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι πλήττεται ξανά η μικρή και μεσαία τάξη, αυτή τη φορά σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό