2,5 δις ευρώ για 10ετές ομόλογο λήξεως Μαρτίου 2029 με επιτόκιο 4,125%. Η ισχυρή ζήτηση που προσέλκυσε η έκδοση, ώθησαν την απόδοση στο 3,875% με προσφορές που έφτασαν στα 11,8 δις ευρώ. Φυσικά αυτή η επιτυχία αποτελεί μία σαφή επιδοκιμασία από τις αγορές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες. Η προηγούμενη επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν τον Μάρτιο του 2010 με απόδοση 6,25%.
Στη συνέχεια όταν αυτά τα ομόλογα βγήκαν στην δευτερογενή αγορά, σημείωσαν πάλι για επτά διαδοχικές ημέρες επιβεβαιώνοντας την σπανιότητά τους, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 3,3%, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που είχε να δει η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2005, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ σχεδόν το 90% της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου κατέληξε σε μακροπρόθεσμους ποιοτικούς επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι τρέχει όμως με τα Ελληνικά ομόλογα και διανύουν ένα ράλι που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις τους στο 3,4% για τον Απρίλιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος;
Το 2015 και μετά από ήδη 5 έτη οικονομικής ύφεσης, η Ελλάδα κατέληξε με τους Ευρωπαίους πιστωτές σε μία συμφωνία διάσωσης, όταν μεγάλος αριθμός οικονομολόγων παγκόσμια, προέβλεπαν τη χρεοκοπία της χώρας και την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Παρά το γεγονός ότι η τότε οικονομική πολιτική της χώρας παρουσίαζε ένα μη συμβατό με τα γενικώς αποδεκτά δεδομένα πρόσωπο, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έδειξαν κάποια προτίμηση στην επιστροφή στη δραχμή. Αυτός ήταν ο λόγος που οι επενδυτές δεν ανησύχησαν στον ίδιο βαθμό με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αναφοράς άγγιξε προσωρινά το 19% τον Ιούλιο του 2015, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 30% που είχε αγγίξει τον Μάρτιο του 2012 και υποχωρούσε σταθερά από τότε.
Τίποτα στην αγορά κρατικών ομολόγων από το 2015 δεν έχει καν πλησιάσει τις επιδόσεις του ελληνικού χρέους, το οποίο απέφερε στους επενδυτές συνολικές αποδόσεις ύψους 231% με τιμές από το 31,2 του Ιουλίου 2015 στο 103,8 τον Απρίλιο 2019. Στη δεύτερη θέση είναι η Πορτογαλία με 23%, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο 7% και 9% αντίστοιχα. Η παγκόσμια αγορά ομολόγων είχε συνολικές αποδόσεις 9,6%, οι αναδυόμενες αγορές είχαν 18% και οι “ριψοκίνδυνοι” τίτλοι υψηλών αποδόσεων διαμορφώθηκαν στο 22%, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Το ελληνικό χρέος αποδείχθηκε σοβαρός επενδυτικός ‘παράδεισος’ εντός μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που διένυε μια περίοδο ανασφάλειας που επιτάθηκε από την ψηφοφορία του 2016 υπέρ του Brexit. Οι διαχειριστές κεφαλαίων από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιταλία συνέρρευσαν, με την Prudential Financial Inc. να γίνεται ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων με 7,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 9,5% του συνολικού υφιστάμενου χρέους.
Η ελληνική αναβίωση από το 2015 καταγράφεται στην ανάκαμψη του ΑΕΠ που έκτοτε υπερέβη αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι προβλέψεις έστω και ασθενικές για το 2019 εμφανίζουν προβλεπόμενο ρυθμό επέκτασης 1,9% για την Ελλάδα ο οποίος την τοποθετεί στο Νο 10 μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον αναμενόμενο μέσο όρο της ευρωζώνης στο 1,4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 16,5% έως το 2020 από το 27,2% που καταγραφόταν το 2012. Ο λόγος του δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας, που αυξήθηκε στο υψηλό του 15,1% το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016, το πρώτο ετήσιο ευνοϊκό αποτέλεσμα από το 1995, και διευρύνθηκε στο 0,8% πέρυσι. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα συνεχίσει να εμφανίζεται για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, εφόσον υπάρχουν δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους έναντι των πιστωτών του.
Οι αγορές προβλέπουν σημαντική πτώση του δείκτη των NPLs ως προς το σύνολο των δανείων στο τέλος της επόμενης τριετίας ως αποτέλεσμα ενός πολύ καλύτερου νομικού περιβάλλοντος, των προσπαθειών των τραπεζών, της εφαρμογής συστημικών λύσεων και της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει σημαντικός επενδυτικός και επιχειρηματικός προορισμός των διεθνών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Το τι θα καταλήξει εξαρτάται από την προσήλωση της στις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, στην δημιουργία φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος και στην συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών της δαπανών.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων