266. Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών για το κλείσιμο του έτους 2019

to-isozygio-trexouswn-synallagwn-sto-kleisimo-tou-etous

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα πρώτα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών για το κλείσιμο του έτους 2019.

Τα στοιχεία για το προηγούμενο έτος δείχνουν έλλειμμα ύψους 2,57 δις ευρώ έναντι ελλείμματος 5,23 δις ευρώ του 2018. Η σημαντική αυτή υποχώρηση του ελλείματος του ισοζυγίου που αγγίζει το 51%, προέρχεται ως επί τω πλείστο από την αύξηση του ισοζυγίου υπηρεσιών όπως θα δούμε παρακάτω.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι τουριστικές εισπράξεις κατέγραψαν ένα ακόμα νέο ρεκόρ για το 2019, αυξανόμενες κατά 12,8% έναντι του 2018, στα 18,1 δις ευρώ έναντι των 16 δις ευρώ του προηγούμενου έτους. Η χώρα μας υποδέχτηκε 31,4 εκατ. τουρίστες το 2019 έναντι των 30,1 εκατ. του 2018. Επιπλέον, αύξηση 4% είχαμε και στα έσοδα από μεταφορές και ναυτιλιακό συνάλλαγμα για την ίδια περίοδο.

Όσον αφορά τις εξαγωγές προϊόντων όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, για το 2019 ανήρθαν στα 23,3 δις ευρώ έναντι 22,2 δις του 2018 καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 4,7%. Φυσικά το αποτέλεσμα αποτελεί και το μεγαλύτερο μέγεθος της τελευταίας 11ετίας καταδεικνύοντας την επιστροφή της χώρας μας έστω και ασθενικά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εξαγωγών της.

240220

Στο αντίπαλο μέγεθος των εισαγωγών όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας (04.02.19_Που οφείλεται η αύξηση των εισαγωγών) οι εισαγωγές της χώρας έχουν άμεση συνάρτηση όχι μόνο με την κατανάλωση αλλά και με την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού της.

240220β

Η χώρα μας ως δευτερογενή οικονομία εισάγει σημαντική ποσότητα των πρώτων υλών που χρειάζεται η παραγωγική της βάση. Ένα αντιπροσωπευτικό μέγεθος που χαρακτηρίζει την βελτίωση των εξαγωγών σε σχέση με την αύξηση των εισαγωγών είναι ο λόγος εισαγωγών προς εξαγωγές. Το 2009 ο λόγος αυτός ήταν στο 2,71 με τις εισαγωγές να υπερκαλύπτουν τις εξαγωγές πάνω από 2,5 φορές. Το 2019 ο λόγος αυτός έχει υποχωρήσει στο 1,75.

Ταυτόχρονα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τα αποτελέσματα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται στα 5,01 δις ευρώ έναντι πρόβλεψης 4,4 δις ευρώ και περσινού αποτελέσματος 91 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 72 εκατ. ευρώ έναντι της πρόβλεψης, την σημαντικότερη επίπτωση στο θετικό αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είχαν τα έξοδα τα οποία υπολείπονται έναντι των προβλεπόμενων κατά 600 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 99 εκατ. ευρώ προέρχονται από περιορισμό δαπανών ως παροχές σε εργαζόμενους και ένα μεγάλο ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δυστυχώς δεν εκτελέστηκε εντός του προηγούμενου έτους.

Στην ανάλυση των εσόδων παρατηρούμε ότι οι εισπραχθέντες φόροι του 2019, ανέρχονται στο ύψος των 51,4 δις ευρώ έναντι 51,3 δις που εισέπραξε το κράτος το 2018 αλλά και 51,3 δις που είχε προϋπολογίσει για το 2019. Στις επιμέρους συνιστώσες των εισπράξεων βλέπουμε ότι το κράτος μέσω του ΕΝΦΙΑ εισέπραξε 15 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα είχε προϋπολογίσει αλλά και 316 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι λόγω της οριζόντιας μείωσης που εφαρμόστηκε το προηγούμενο έτος.

Επίσης υποχώρηση έναντι των προβλέψεων ύψους 23 εκατ. ευρώ είχαμε και στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος λόγω των μέτρων ελάφρυνσης φορολογίας που εφαρμόστηκαν εντός του 2019.
Στις δαπάνες όπως αναφέραμε είχαμε την υποχώρηση των δαπανών για παροχές κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά ταυτόχρονα και την υπέρβαση έναντι των προϋπολογισθέντων κατά 267 εκατ. ευρώ στις μεταβιβάσεις προς ΟΤΑ και νοσοκομεία.

Αξιοσημείωτη είναι η δαπάνη για τόκους του προηγούμενου έτους που ανήρθε στο ποσό των 5,2 δις ευρώ έναντι των 4,7 δις ευρώ του προηγούμενου έτους, παρά το γεγονός της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ εντός του 2019.

Τέλος με τα προσωρινά στοιχεία του Δελτίου Δημοσίου Χρέους του Δεκεμβρίου 2019 το υπόλοιπο χρέους του Ελληνικού κράτους ανέρχεται στα 356 δις ευρώ περίπου στο 181% του ΑΕΠ μας και κατά 3 δις ευρώ λιγότερα από το υπόλοιπο του χρέους τέλος του 2018.

Η χώρα μας καταγράφει θετικά οικονομικά στοιχεία εν μέσω ενός ευμετάβλητου οικονομικού περιβάλλοντος που επηρεάζεται από την εξάπλωση του κορονοιού, από τις επιπτώσεις του Brexit, από μια παγκόσμια αναιμική ανάπτυξη και από γεωπολιτικές αναταραχές που αναδύονται στην περιοχή μας. Είμαστε στην αρχή του έτους και κάθε πρόβλεψη έχει σημαντικά περιθώρια απόκλισης. Χρειάζεται προσοχή και όχι εφησυχασμός από τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό