Το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας με του θεσμούς

εξαιρετικά δύσκολη με αποτέλεσμα να απαιτηθεί να υπογραφεί συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding) μεταξύ της χώρας μας και των θεσμών το οποίο έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Στο συγκεκριμένο συμπληρωματικό έγγραφο επαναπροσδιορίζονται οι χρονικοί ορίζοντες της εφαρμογής των επιπλέον μέτρων, συγκεκριμενοποιούνται τα μέτρα και το εύρος αυτών και αποσαφηνίζεται ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο του 2018. Συγκεκριμένες τροποποιήσεις ή επισημάνσεις των επερχόμενων μέτρων έχουμε συλλέξει και παρουσιάζουμε παρακάτω:
• Ορίζεται ρητώς πως τον Μάιο του 2018 η χώρα μας θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές εκτιμήσει ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.
• Τον Μάρτιο 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην ναυτιλία.
• Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε αντιστοιχία με τις τρέχουσες εμπορικές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο 2018.
• Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα εισαγάγει νέες ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης ή διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, ούτε θα παρατείνει τις υφιστάμενες και πως θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ρυθμίσεις ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους εγκαίρως.
• Εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του 30% των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2016.
• Αναπροσαρμογή και αναθεώρηση όλων των οικογενειακών και κοινωνικών επιδομάτων μέχρι τον Απρίλιο 2018.
• Αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη κατόπιν αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του νομικού και θεσμικού πλαισίου με λεπτομερή έκθεση που θα υποβάλει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς.
• Αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου του ΕΦΚΑ μέχρι τον Απρίλιο 2018 με άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής όπου ο ΕΦΚΑ μέσω του ΤΣΜΕΔΕ κατέχει το 50,6% της τράπεζας. Η οδηγία αναφέρει ότι ο ΕΦΚΑ θα διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του έτσι ώστε να μην κατέχει πλειοψηφικό πακέτο σε καμία ιδιωτική εταιρεία.
• Οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν αναπτυξιακό πλάνο 5ετίας για την δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος καθώς και βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος μέχρι τον Απρίλιο 2018.
• Ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και της λειτουργίας της ΑΑΔΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θεσμοί καταγράφουν ακριβώς τις προσλήψεις προσωπικού που θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ εντός του 2018 επιθυμώντας να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο φορέα είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων.
• Νομοθέτηση πλαισίου λειτουργίας για τις καπνοβιομηχανίες έως το Μάρτιο όπου θα είναι υπεύθυνες για όλους τους διανομείς τους με σκοπό την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής από καπνικά προϊόντα.
• Σύνδεση του συστήματος εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών με το taxisnet.
• Οι Ελληνικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη ενός ενιαίου κεντρικού συστήματος προμήθειας νοσοκομειακού υλικού για όλα τα κρατικά νοσοκομεία μέχρι τον Μάιο.
• Δημιουργία οδικού χάρτη για την σταδιακή κατάργηση των capital controls με την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2018.
• Οι αρχές και οι θεσμοί θα παρουσιάσουν έως τον Μάρτιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης των συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα μέχρι των Ιανουάριο θα έχει νομοθετηθεί η κήρυξη της απεργίας με απόφαση του 50% των μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου του κάθε κλάδου.
• Σοβαρή μεταβολή προς την ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων αποτελεί η δέσμευση των αρχών για την σύνδεση και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Οικονομικών, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΠΕ και Ελληνικής Αστυνομίας.
• Αλλαγές αναμένονται και στον εμπορικό νόμο 2190/1920 σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές μέχρι τον Φεβρουάριο.
Το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας στις 49 σελίδες του αναφέρει λεπτομερειακά τις δράσεις σε όλους του τομείς που είναι σχεδιασμένες μέχρι την λήξη του προγράμματος μην επιτρέποντας καμία παρερμηνεία ή εκκρεμότητα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Με βάση αυτή την συμφωνία αναμένεται να υποβληθεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο αρχές του Ιανουαρίου το οποίο και θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Με το πολυνομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας θα ασχοληθούμε σε επερχόμενο άρθρο μας.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό