Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το πρώτο θετικό στοιχείο στα οικονομικά δεδομένα της χώρας κατά την τελευταία τριετία. Η θετική αν και ισχνή πορεία του ΑΕΠ καταγράφεται για πρώτη φορά για δύο συνεχόμενα τρίμηνα κατά την τελευταία τριετία όπου και το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε ενίσχυση ύψους 0,6%. Υπενθυμίζουμε ότι ο αναθεωρημένος στόχος αύξησης του ΑΕΠ για το 2017 ανέρχεται στο 2% έναντι του 2,7% που εκτιμούσε ο προϋπολογισμός κατά τον χρόνο σύνταξης του τον Νοέμβριο του 2016. Η εκτίμηση μας είναι ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία καθίσταται δύσκολη η επίτευξη του στόχου όταν μάλιστα με τα προσωρινά στοιχεία έτους η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2016 κυμάνθηκε σε μηδενικά επίπεδα.
Επικουρικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών δείχνουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας. Παρά το γεγονός ότι για το εξάμηνο Ιαν-Ιουν 2017 το έλλειμμα του ισοζυγίου κυμάνθηκε στα 2.795 εκ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.020 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2016, επιμέρους στοιχεία συνηγορούν στην προαναφερθείσα θετική εκτίμηση. Το ύψος των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 13.778 εκ. ευρώ έναντι των 9.936 εκ. ευρώ του εξαμήνου του 2016. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι μεγάλο μέρος της προηγούμενης αύξησης προήλθε από το ύψος των εξαγωγών αγαθών εκτός πλοίων και καυσίμων που κυμάνθηκε με θετική απόκλιση πάνω των 2 δις ευρώ από έτος σε έτος. Σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες του επιχειρήν στη χώρα μας σημαντικός αριθμός εταιρειών συνεχίζει να παράγει και να εξάγει σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με την αύξηση των εξαγωγών παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές αγαθών. Το ύψος των εισαγωγών για το 1ο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 22.962 εκ. ευρώ έναντι των 17.079 εκ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2016. Μέρος αυτής της αύξησης κατευθύνθηκε στην κατανάλωση σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η χώρα μας εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών για όλα τα βιομηχανικά της προϊόντα. Συνεπώς όταν παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών αναμένεται παράλληλη αύξηση και των εισαγωγών.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της προσαρμογής που έχει κάνει η Ελλάδα κατά τα τελευταία 9 έτη αρκεί να αναφέρουμε ότι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών για το 1ο εξάμηνο του 2009 ήταν στα 14.083 εκ. ευρώ έναντι του 2.795 εκ. κατά το τρέχον έτος.
Όσον αφορά το τουρισμό την ονομαζόμενη και βαριά βιομηχανία της χώρας, οι εισπράξεις ανήρθαν στα 4.113 εκ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2017. Το φετινό ύψος των εσόδων εξαμήνου αποτελεί το υψηλότερο ποσό των τελευταίων 9 ετών εξαμήνου για το τουριστικό συνάλλαγμα. Αντίστοιχα παρατηρείται μεγέθυνση και των δαπανών που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές εξορμήσεις των μονίμων κατοίκων προς το εξωτερικό καταδεικνύοντας την έστω και περιορισμένη δυνατότητα των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων