Τρέχουσες Οικονομικές εξελίξεις

σε έλλειμμα ύψους 114 εκατ. ευρώ όταν ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για μεγαλύτερο έλλειμμα ύψους 3,4 δις ευρώ. Συνεπώς το αποτέλεσμα ήταν να καταγράφεται πλεόνασμα για την Κεντρική Κυβέρνηση έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού ύψους 3,23 δις ευρώ. Η κατάληξη αυτή ήταν καλύτερη και από την αντίστοιχη της περσινής περιόδου η οποία κατάγραφε έλλειμμα 1,4 δις ευρώ.
Στην πλευρά των Εσόδων, το υπόλοιπο τους διαμορφώθηκε στα 38,5 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση έναντι των προϋπολογισθέντων κατά 1,6 δις ευρώ ή κατά 4,3%. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις προέρχονται από την είσπραξη 616 εκατ. ευρώ στους φόρους πλέον του προϋπολογισμού παρά το γεγονός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, από την είσπραξη του 1,1 δις ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των 644 εκατ. ευρώ από εισπράξεις ANFA που αφορούν την επιστροφή των τόκων από Ελληνικά Ομόλογα που διακρατούν τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη.
Όσον αφορά τις Δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αυτές ανήλθαν στο ποσό των 38,6 δις ευρώ καταγράφοντας μείωση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού ύψους 1,7 δις ευρώ. Σημαντική αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου κατέγραψαν οι μειωμένες δαπάνες για τόκους ύψους 306 εκατ. ευρώ, δυστυχώς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειωμένες κατά 542 εκατ. ευρώ και οι μικρότερες του αναμενόμενου αμυντικές δαπάνες κατά 232 εκατ. ευρώ.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης της πορείας των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, οι δαπάνες για την περίοδο Ιαν-Σεπ 2018 ανερχόντουσαν στα 37,6 δις ευρώ έναντι των 38,6 δις ευρώ της φετινής περιόδου. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δαπάνες για τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας κατά 1,05 δις ευρώ για την χορήγηση της 13ης σύνταξης, αλλά και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων κατά 676 εκατ. ευρώ σηματοδοτώντας έτσι την επάνοδο του κράτους στα μεγάλα έργα υποδομής.
Στις 16 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 το οποίο και αποστάλθηκε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για αποδοχή του. Το προσχέδιο περιέχει δύο σενάρια το ένα χωρίς μέτρα για το 2020 και το άλλο με μέτρα. Τα μέτρα αφορούν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το 2019 θα κυμανθεί στο 2% ενώ το 2020 θα ανέρθει στο 2,8%. Σημαντικά βελτιωμένα αναμένεται να είναι τα νούμερα για τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου ο οποίος εκτιμάται ότι για πρώτη φορά το 2019 θα ενισχυθεί κατά 8,8% και το 2020 κατά 13,4%. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας (10.12.18_Τρέχουσες Οικονομικές εξελίξεις) η χώρα μας έχει χάσει το 23,5% του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις ή ακόμα και τις αποσβέσεις παλαιών παγίων. Σημαντική υποχώρηση εκτιμάται ότι θα καταγράψει και το επίπεδο ανεργίας το οποίο θα υποχωρήσει, σύμφωνα με το προσχέδιο, στο 15,9% για το 2019 και στο 14% για το 2020.
Τα μέτρα που εμπεριέχονται στο προσχέδιο και αναμένεται η αποδοχή τους ή όχι από του Ευρωπαϊκούς θεσμούς συνοπτικά είναι:
    • 2.000€ επιχορήγηση για την γέννηση κάθε παιδιού από την 1 Ιανουαρίου 2020
    • Μείωση του ΦΠΑ σε παιδικά είδη και κράνη οδήγησης στο 13%
    • Το πρώτο κλιμάκιο της φορολογίας φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει στο 9%
    • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
    • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019
    • Μείωση του φόρου μερίσματος στο 5% και
    • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές καθώς και του φόρου υπεραξίας στην μεταβίβαση ακινήτων.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε με την κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στην Βουλή τον επόμενο μήνα.
Τέλος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το 2ο Τρίμηνο του 2019 ήταν στο 1,9%, η ανεργία στο 16,9% και η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αύξηση 10,3% για το 12μηνο Ιουλ19-Αυγ18 έναντι του προηγούμενου έτους.
Η αλλαγή που επιτεύχθηκε με τις εκλογές του Ιουλίου στη χώρα μας αποτέλεσε και το έναυσμα για αλλαγή ψυχολογίας και στην αγορά. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ συνεχίζει να κινείται ανοδικά και τον μήνα Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τις 107,2 μονάδες έναντι των 105,3 μονάδων του Ιουλίου. Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αποδέχεται το σχέδιο ‘Ηρακλής’ για την δημιουργία Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) που θα αναλάβει περίπου 30 δις ευρώ Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις τράπεζες έδωσε μία ακόμα νότα αισιοδοξίας στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο υποχώρησης της ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελληνική οικονομία φαίνεται να επαναδραστηριοποιείται. Η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου αρχικού κουπονιού 3,9%, με απόδοση 1,5% δίνει σημαντική ώθηση και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Ο ΟΤΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του εξέδωσε 7ετές ομόλογο με κάτω του 1% απόδοση, στο 0,875%. Ισχυρή ήταν και η ζήτηση που συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125%, έναντι 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.

Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό