Τρέχουσες Οικονομικές εξελίξεις

εξέλιξη αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον έτος το οποίο ξεκινά με μία θετική δυναμική. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το σύνολο του 2018 εκτιμάται στο 2,4%.
Αναλύοντας τις συνιστώσες που οδήγησαν στην προαναφερθείσα αύξηση παρατηρούμε ότι οι φόροι επί της παραγωγής για το τρέχον τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5,6%, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 9,5% η κατανάλωση ενισχύθηκε μόνο κατά 1,6% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -2,7%. Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν όμως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου κατά -9,9% και τα αποθέματα κατά -5,9% . Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας καταναλώνει από τα διαθέσιμα της που είχε συσσωρεύσει κατά τα προηγούμενα έτη (βλέπε καταθέσεις) και δυστυχώς δεν επενδύει στην επανασυσώρευση τους. Ως ελπιδοφόρο γεγονός όμως καταγράφεται ότι το αναπτυξιακό μοντέλο των προηγούμενων ετών το οποίο βασιζόταν στην αύξηση της κατανάλωσης έχει αντικατασταθεί με το μοντέλο της βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων.
Επικουρικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών δείχνουν και αυτά βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας. Παρά το γεγονός ότι για το τρίμηνο Ιαν-Μαρ 2018 το έλλειμμα του ισοζυγίου κυμάνθηκε στα 2.835 εκ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.782 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, επιμέρους στοιχεία συνηγορούν στην προαναφερθείσα θετική εκτίμηση. Το ύψος των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 7.711 εκ. ευρώ έναντι των 6.711 εκ. ευρώ του τριμήνου του 2017. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από την αύξηση του 1 δις ευρώ τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις εξαγωγές αγαθών εκτός πλοίων και καυσίμων.
Αντίστοιχη αύξηση μικρότερης όμως δυναμικότητας παρατηρείται και στις εισαγωγές (υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές αντί σε όρους όγκου που επιλέγει η ΕΛΣΤΑΤ). Το ύψος των εισαγωγών για το 1ο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 12.599 εκ. ευρώ έναντι των 11.766 εκ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2017.Παρά το γεγονός ότι μέρος αυτής της αύξησης κατευθύνθηκε στην κατανάλωση, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η χώρα μας εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών για όλα τα βιομηχανικά της προϊόντα. Συνεπώς όταν παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών αναμένεται παράλληλη αύξηση και των εισαγωγών.
Όσον αφορά το τουρισμό την ονομαζόμενη και βαριά βιομηχανία της χώρας, οι εισπράξεις ανήρθαν στα 558 εκ. ευρώ για το 1ο τρίμηνο του 2018. Ο τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται με εκθετικούς ρυθμούς εφόσον το φετινό ύψος των εσόδων τριμήνου αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων 9 ετών τριμήνου για το τουριστικό συνάλλαγμα. Η αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο του 2017 κυμάνθηκε στο +13,8%. Αντίστοιχα παρατηρείται μεγέθυνση και των δαπανών που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές εξορμήσεις των μονίμων κατοίκων προς το εξωτερικό ύψους +16,9%, καταδεικνύοντας την έστω και περιορισμένη δυνατότητα των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής στον υπόλοιπο κόσμο.
Η χώρα μας διανύει μια δύσκολή περίοδο πριν την οριστική της έξοδο στις διεθνής αγορές. Η σοβαρή εκκρεμότητα με την 4η αξιολόγηση επιλύθηκε, με τα υπόλοιπα 88 προαπαιτούμενα που νομοθετήθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να λάβουμε την έγκριση των θεσμών για έξοδο μας στις αγορές. Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην γειτονική μας Ιταλία δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς μας και δυστυχώς το βλέπουμε και στο περιθώριο (spread) των Ελληνικών 10ετών ομολόγων το οποίο στις 28 Μαΐου άγγιξε το 4,81% πολύ μακριά από τον στόχο της κυβέρνησης του 3-3,5%. Με μικρές εκδόσεις 3ετών ομολόγων και με repos προς την εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά υπολογίζεται ότι το ζητούμενο μαξιλάρι διαθεσίμων έχει ανέλθει στα 19-20 δις ευρώ. Θετικό μήνυμα για τις αγορές υπήρξε και η ανακοίνωση του ΕΜΣ για επιπλέον αποθεματικό 20 δις ευρώ υπολοίπων του προγράμματος στήριξης με σκοπό να χρησιμοποιηθούν κατά την βούληση και ανάγκη του Ελληνικού κράτους.
Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Financial Factor Consulting με την πολυετή εμπειρία τους βρίσκονται πάντα δίπλα στην Ελληνική επιχείρηση υποστηρίζοντας την σε όλα της τα σχέδια, ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε αφορούν την καθημερινότητα της είτε την Στρατηγική της στόχευση.
Επιμέλεια Δονάτος Ι. Πετράτος
Financial Factor Consulting
Τμήμα Αναλύσεων

Μοιραστείτε το:

Πρόσφατα

Παλαιότερα Άρθρα

Ιστορικό